Çalışan esenliği well-being son zamanlarda yükselişe geçen bir insan kaynakları trendi olarak öne çıkıyor.
Bu kavram, ortaya yeni atılmış olmasa da Covid19’un uzaktan çalışmak gibi yeni bir olguyu iş hayatına sokması ile görünür oldu. Çünkü iş hayatı ile özel hayat arasındaki sınırın belirginliğini kaybetmesi ve bu durumun çalışanların zihinsel sağlığını ve dolaylı olarak üretkenliklerini etkilemeye başlaması kurumları bu konu üzerinde yeniden düşünmeye teşvik etti.
Değişen çalışma ortamını dikkate alarak şirketler çalışanlarını desteklemeleri gerektiğini düşünmelerine karşın tam kapsamlı bir well-being programı hazırlayarak aksiyona geçen şirketlerin oranının yalnızca yüzde 5 ile sınırlı kalmış olması ise gidilecek çok yol olduğunu işaret ediyor.
Bir şirket pek çok yöntem ile çalışan esenliğini arttırmaya çalışabilir, bu anlamda belirli uygulamalar kullanılmak zorunda değil ancak gerçekten bir geri dönüş alabilmek için kapsamlı bir şekilde konuyu ele almak gerekiyor. Çalışanlarına sadece sağlık sigortası ve maaş sağlamakla kalmayıp yoga dersleri, geziler, eğitimler, spor salonu üyeliği gibi imkanlar sunan kurumlar bunun iyi bir örneği. Bu örnekler çoğaltılabilir ancak çalışan esenliğinin nasıl sağlanacağı her kurumun yapısına ve çalışanlarının ihtiyaçlarına göre değişecektir. Bu anlamda önemli olan yöneticiler ile çalışanlar arasında kurulacak sağlıklı bir diyalog ve ihtiyaçlara cevap vermeye istekli bir kurum yapısı gibi görünüyor. İş yüküyle psikolojik ve fiziksel yorgunluk arasındaki ilişkiyi kurabilen insanların var olduğu, dürüst ve anlayışlı bir çalışma ortamının sağlandığı kurumlar bu süreci iyi yönetebilecek gibi duruyor.
Araştırma kapsamında katılımcılara yeni dönemde şirket performanslarını en çok etkileyeceğini düşündükleri üç madde sorulduğunda sırasıyla; yeteneği çekmek ve tutmak (yüzde 71), çalışanların sağlıklı bir iş/yaşam dengesi kurabilmesi (yüzde 50), değişen demografik yapı ve değişen çalışan beklentileri (yüzde 48) karşımıza çıkıyor.
Şirketler well-being planlarını başlatmak için önceliklerini ise şöyle sıralıyor:
- Çalışan memnuniyetini ve bağlılığını artırmak (yüzde 87)
- Çalışan verimliliğini artırmak (yüzde 74)
- İş-yaşam dengesini geliştirmek (yüzde 70)
- Çalışan stresini azaltmak (yüzde 57)
- Yetenekleri çekmek ve tutmak (yüzde 51)
- Çalışanın fiziksel sağlığını desteklemek (yüzde 49)
- Şirket iş performansını artırmak (yüzde 36)
- Çalışan sirkülasyonunu düşürmek (yüzde25)
- İş güvenliğini desteklemek (yüzde14)
- Sosyal sorumluluk (yüzde 12)
Kaynaklar: ilo.org, forbes.com, resources.workable.com, gallup.com http://marketingturkiye.com.tr
İlk yorum yapan siz olun