İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

M. Sait Gözüm: ”Lider, Şirketi İçin Doğru Olduğuna İnandığı Konularda Israrcı Olmalı”

”Yönetim Kurulu Üyeleri İçin Başucu Kitapları” serisinin yazarı, yönetim danışmanı M. Sait Gözüm ile koronavirüs döneminde yönetim, değişime uyumlanabilen liderlik, bu süreçte finansal kararlar alınırken dikkat edilmesi gerekenler gibi çeşitli konu başlıkları hakkında konuştuk.

– Sizce koronavirüs ardından gelen süreçte yönetim kurulu toplantılarının en çok konuşulan konu başlıkları neler olacak?

1- Finansal konular: Gelir kalemlerinde yaşanan ciddi düşüşlerin ve ileri doğru talep ve arz üzerindeki belirsizliklerin likidite üzerindeki baskısı, tahsilat sürelerindeki artış ve tedarikçilerden gelen baskıların nasıl göğüslenilebileceği.
2-Operasyonel konular: Tedarikçilerden kaynaklanan operasyonel sıkıntılar, katma değeri düşük bazı ürünlerin ve aktivitelerin kaynaklar üzerindeki olumsuzlukları.
3-Ticari konular: Düzenleyici alanda ortaya çıkan değişikliklerden ve de müşterilerden kaynaklanan talep profilindeki değişimler ve sistemin bunlara maliyet etkin bir şekilde cevap verebilmesi.

– Şirketlerini değişim süreçlerine hızlıca uyumlanacak şekilde yönetmek isteyen yöneticiler neler yapmalı?

Lider, finansal alanda şirketi için doğru olduğuna inandığı konularda ısrarcı olmalı, şirketi için öncelik sıralamasını tam ve doğru yapmalı, hızın her şeyden önemli olduğunu bilmeli, karar verirken verilerin tümüne sahip olmasa bile kararlarını hızlı ve cesaretle alabilmeli, durum hakkında büyük resme odaklanırken (tehditleri ve/veya fırsatları da ilave ederek) ekip arkadaşlarını bu konularda ikna edebilmeli.

– Yönetim kurulu başkanları & üyeleri bu süreçte özellikle finansal kararlar alırken sizce nelere dikkat etmeliler?

Likiditeyi artıracak kısa, orta ve uzun vadeli aksiyonlar, yeni talep profili ile uyumlu satış senaryolarınız ve varsayımlarınız ile bu belirsizliklerin nakit akış kar/zarar tablosu ve bilançonuza etkisi nedir, müşterilerinizin ödeme kabiliyetlerinde durum nedir, tedarik zincirinizde oluşabilecek gecikmeler ve bunlardan doğabilecek cezai durumların gözden geçirilmesi….

– Bilinmezliğin yoğun olduğu bir dönemde hatalı karar alınma ihtimali daha yüksek. Bu ihtimali en aza indirmek ya da yaptıysak da önümüze bakabilmemiz adına nasıl düşünmemiz gerekir?

Bilinmezliğin yoğun olduğu bir dönemde hatalı karar alınma ihtimali daha yüksek. Bu ihtimali en aza indirmek ya da yaptıysak da önümüze bakabilmemiz adına nasıl bir yaklaşım benimsememiz gerekir.

Mümkün ise bir Komuta merkezi veya acil müdahale ekibi kurun. Koronavirüs savaşında Çin’in önde gelen şirketleri, riskleri değerlendirmek ve yanıt stratejileri oluşturmak için hızlı şekilde acil müdahale ekipleri kurdu ve çok başarılı oldular.

Röportaj ilginizi çektiyse şu kitaplar da ilginizi çekebilir: https://www.humanistkitap.com/arama/yönetim%20kurulu

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mission News Theme by Compete Themes.