İş aramakta göz boyamak veya mükemmel takip e-postasını hazırlamak beklentiler arasında değildir. Hayalinizdeki işe girmenin ilk adımı “becerilerinizi geliştirmek” olmalıdır. LinkedIn kariyer uzmanı CNBC Make It’e konuşan kariyer uzmanı Blair Heitmann “Şu anda bir işe girmek söz konusu olduğunda beceriler en önemli faktördür” diyor.
Çok fazla şirket, işe gerçekten teslim edebilecek en kalifiye kişiyi aldıklarından emin olmak için “yılların getirdiği deneyim’ gibi geleneksel kriterlerden ziyade beceriye dayanan işe alımları tercih ediyor.
Teknik beceriler, işe alım sürecinde yöneticilerin bir iş adayını değerlendirirken göz önünde bulundurduğu ana kriter olsa da, çoklu görev ve problem çözme gibi “yumuşak beceriler”de aranan kriterler arasında bulunmakta. İşverenlerin yüzde 93’ü yumuşak becerilerin önemli olduğunu söylüyor. ZipRecruiter’a göre ise yumuşak becerilerin önemi işe alım kararlarında kritik bir rol oynuyor.
LinkedIn, iş arayanların özgeçmişlerinde hangi becerileri vurgulayacaklarını belirlemelerine yardımcı olmak için işverenlerin şu anda aradığı en iyi 10 beceriyi belirledi. Bu beceriler, LinkedIn’de son üç ayda dünya çapında yayınlanan ücretli işlerin dörtte üçünden fazlasında yer aldı.
Listedeki en iyi 10 beceri:
- Müşteri Hizmetleri
- Satış
- Muhasebe
- İş Geliştirme
- Pazarlama
- Liderlik
- İletişim
- Dijital Pazarlama
- Satış Yönetimi
- Problem Çözümü
Bunun yanı sıra, işverenlerin aradığı beceriler sürekli değişiyor: LinkedIn’e göre en çok talep edilen iş becerileri müşteri hizmetleri ve satış iken, liderlik ve iletişim gibi yumuşak becerilerin de zirveye çıkmasıyla 2015’ten bu yana yüzde 25 oranında değişti. Önümüzdeki beş yıl içinde ise bu oranın ikiye katlanması bekleniyor.
Adayların, aramalarında başarılı olmak için bu listedeki her beceriyi başvurularına dahil etmeleri gerekmiyor. Örneğin, bir öğretmenin bir işe girmek için muhasebe becerilerine yada bir finansal analistin dijital pazarlama konusunda bilgi sahibi olmasına ihtiyacı yoktur.
Heitmann, “Şirketlerin sizden tek bir şey yapmanızı beklediği günler geride kaldı. Gelişen bir zihniyete sahip olmak, kariyeriniz boyunca öğrenmeye ve gelişmeye istekli olmak, profesyonel yaşamınızın geri kalanında pazarlanabilir, rekabetçi bir iş adayı olmanıza gerçekten yardımcı olacaktır.” diyor.
Çeviri: Hümanist Kitap Blog
İlk yorum yapan siz olun