İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kariyer Sohbetleri

Jilda Bal: İş Arayışında LinkedIn Nasıl Kullanılmalı?

Yepyeni sohbet serimiz, “Kariyer Sohbeleri”ne işe alım alanında çalışan uzman bir girişimci olan Jilda Bal ile başlıyoruz. Seri boyunca her hafta iş ve kariyere dair sıcak konulara değinecek, merak edilen konuların detaylarını birlikte değerlendireceğiz.

İlk haftaki başlığımız Linkedin’in iş hayatındaki yeri ve daha profesyonel bir algı için doğru kullanımı. Jilda Bal’a sorduk; Linkedin hesabında nelere dikkat edilmeli ve nelerden kaçınılmalı?

Sosyal ağlar artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası… Sadece gönderi paylaşmanın çok ötesinde, hayatımızı ortaya döktüğümüz sosyal ağlar aynı zamanda hayatımızı kazanmamızı da sağlayan birer araç oldu. Özellikle pandemi sürecinde sosyal ağların hayatımızdaki yerini daha da anlamış olduk. Her şey online bir şekilde yürümeye başlamışken, mülakatlar da online yapılmaya başlandı. Bu noktada, iş dünyası temalı bir sosyal ağ olan Linkedin çok daha fazla karşımıza çıkmaya başladı. Linkedin günümüzde dünyanın en büyük “network ağı” olma özelliğini taşıyor.

Linkedin, asıl amacı size kariyerinizi yönlendirmek istediğiniz alanlar hakkında bilgi alabileceğiniz, kişisel özelliklerinizi ve mesleki bilginizi göstermenize fırsat tanıyan, işverenlerin size ulaşacabilecekleri bir mecradır. Profesyonel ağlarla bağlantı kurup, onlarla iletişime geçmeyi sağlayan ve iş fırsatlarını göz önüne süren Linkedin iş dünyası için büyük önem taşırken, kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar bir Linkedin profili için doğru adımları atmanın ve dikkat çekmenin önemli bir kriteri. Jilda Bal, Linkedin kullanımının önemi ve hassasiyeti üzerine gerçekleştirdiğimiz sohbetimizde şu başlıkların altını çiziyor:

“Herkesin bir markası var ve Linkedin bu markayı nasıl yönettiğimizi yansıtıyor”

İşe alım uzmanları ve yöneticiler açısından bir adayı tanıma aşamasında Linkedin önemli bir referans noktası. Hatta sadece adaylar değil, tanıştığımız veya ismini duyup merak ettiğimiz herkesi artık Linkedin’den araştırıp bir fikre sahip oluyoruz. Özellikle kurumsal firmalar yakından takip ettiği için Linkedin’in aktif ve doğru kullanımı hem adaylar hem de imajını doğru yönetmek isteyenler açısından önem taşıyor. Linkedin’in kullanım şekli adayın hem profesyonel bakış açısı hem de karakteri ile ilgili önemli bir gösterge niteliğinde.

Linkedin’de paylaşım yaparken en kritik noktalardan biri özellikle kişisel ve siyasal görüş ya da ürünlerle ilgili şikayetler ve firmalara yönelik kötü söylemlerin paylaşılmaması. Jilda Bal “Linkedin profesyonel bir ağ ve kişi profilinde kendi markasını yönetmeli. Bu yüzden Linkedin diğer sosyal medya ağları gibi kullanılmamalı. Herkesin bir markası var ve Linkedin bizim bu markayı nasıl yönettiğimizi yansıtıyor. Politik, kişisel görüş ve şikâyet paylaşmanın yeri Linkedin olmamalı. Kişi şikâyet edilen firmayla gelecekte iş görüşmesi yapılabilir, bu noktada Linkedin’in kullanımı önemli ve hassas bir stratejinin parçası,” diyerek özetliyor.

Yazım ve dilbilgisinin doğru kullanılması da ayrıca önem taşıyor. Bu konu, kişinin bilgi seviyesi ve detaylara verdiği önemi yansıtan ince bir gösterge. Aynı zamanda özgeçmişin aynen Linkedin’e girilmesi ise doğru değil. Çünkü özgeçmişler telefon numarası gibi üçüncü ve dördüncü şahıslara ulaşmaması gereken kişisel bilgiler içeriyor. Kişilerin bilgi güvenliğine dikkat etmeleri günümüzde önemi artan hassas bir konu.

Linkedin’de kullanılan profil fotoğrafının önemini vurgulayan Jilda Bal ekliyor, “Sosyal medyada paylaşılabilecek bir fotoğraf Linkedin’de paylaşılamaz. Düz bir fonda, resmi giyimli ve seçilebilir bir yüzün olduğu resim kullanılmalı.” Kişinin yüzünün tam seçilemediği, plajda çekilmiş bir fotoğraf profesyonelliğinizle ilgili algıdan çok şey götürüyor. Bazı profil resimleri ise üst yönetimin istemiyle logo taşıyor ve alt yönetim aidiyet durumunu göstermek amacıyla kendini bunu yapmakta zorunlu hissediyor. Ama bu göstermelik bir durum gibi gözükebileceği gibi şirketlerin değişebileceği ve aidiyet duygusunun da fotoğrafla ilişkilendirilemeyeceği unutulmamalı.

Linkedin’de davet göndermek için bir gündeminiz olmalı

“Kime ve hangi sektörden insanlara davet yolladığınız önemli. Çeşitli kişilere davet yollayabilirsiniz ama bunun da bir limiti olmalı.” Jilda Bal, kendisinin mesleği itibariyle çeşitli sektörlerden çokça davet almasının normal olduğunu söylüyor. Fakat kurumsal hayatta çalışanlar için aynı sektörden kişilerle bağlantı kurmak ve ne amaçla davet yollandığının mesaj kısmında da belirtilmesinin daha doğru bir davranış olacağının altını çiziyor. İş dışı arkadaşlık kurmak için ise, Linkedin kesinlikle doğru platform değil. Marka yönetimi bu noktada yine karşımıza çıkıyor. Özetle, “Linkedin is not Tinder.” olarak da ifade edebiliriz.

Linkedin profil içeriğiniz ile özgeçmişiniz tutarlı mı?

Jilda Bal aynı zamanda Linkedin’deki bilgilerin doğruluğunun önemli olduğunu ve özgeçmiş ile uyuşması gerektiğini söyleyerek aksi durumda adayın imajının zedelendiğini ekliyor. “Tarihler arasındaki aylarla ifade edilen boşluğu bile sorguluyoruz.” Özellikle çalışma tarihleri ve aralıkları paylaşılırken yeteri kadar önemsenmiyor. Unvanların ve içeriklerin özet ve doğru bir şekilde yazılması gerekiyor. Herhangi bir uyuşmazlık head hunter ve yöneticilerin kafasında soru işareti bırakıyor.

Kişilerin kendisini tanıttığı videoları profillerine koymalarını ise riskli bir hareket ve önerilmiyor. Çünkü çok doğru mesajlar veren, kaliteli bir çekim değil ise yarar değil zarar getirecek bir adım olabilir. Fakat kişinin uygun bir yorum yazarak kendi işiyle ilgili bir bilgi paylaşması ise profil ve kişi için iyi ve önemli. Bu kişinin işini sevdiğini, ilgili olduğunu ve kendini geliştirdiğini gösteriyor.

Linkedin’de süreklilik önemli ancak çok yoğun, devamlı paylaşım yerine düzenli aralıklarla paylaşım yapmak gerekiyor. Örneğin terfi alan birini tebrik etmek kişi için olgun ve olumlu bir davranış biçimi olarak algılandığı için doğru bir yaklaşım.    

Linkedin’de referans bölümleri genellikle boş bırakılıyor. Jilda Bal’a göre kişiler kendi yöneticilerinden, çalışma arkadaşlarından ve müşterilerinden referans alabiliyor ve bu çok faydalı. İşe alımda uzmanlar alınan bu referanslara dikkat ediyor. Referans alma işlemi ise referans isteyen kişinin referans verecek kişiye link atarak referans istemesi ile gerçekleşiyor.

Adayların derneklere ve sivil toplum kuruluşlarına üye olması da olumlu bir diğer nokta ve network oluşturmak için de çok etkili. Bu sayede diğer yöneticilerden ve pozisyonlardan haberdar olunabiliyor. Çeşitli kuruşlarda aktif üye olmak da kişileri tanımak için önemli bir referans oluyor.

Pozisyon alanına “iş arayışında” yazmak yerine ayarlar menüsünden yeni fırsatlara açık olduğunuz seçeneğini işaretleyin

Jilda Bal’a göre özellikle belli seviyelerde çalışan profesyoneller için profillerinde “iş arayışında” yazmak çok doğru bir yöntem değil çünkü bu ifade kişinin kendi bilgi ve becerisini tam olarak yansıtmıyor. İş arayışını herkese açıkça duyurması, kendisine göre doğru işi bulabileceği anlamına gelmiyor. İşe alım yapacak uzmanlara, aday arayışında oldukları pozisyonlar için detaylı bilgi veriliyor. Bu bilgiye istinaden pozisyona uygun adaylar aranmaya başlanıyor. Bu durumda sadece pozisyona uygun profildeki kişiye mesaj atılıyor. Linkedin ayarlarından pozisyonlara açık olunduğunu belirtmek mümkün. Ayarlar menüsünde “iş arama tercihlerim” kısmından “kariyer uzmanlarının yeni fırsatlara açık olduğumu bilmelerini sağla” kısmını “evet” olarak işaretlediğinizde bulunabilirliğinizi artırmak mümkün.

Jilda Bal

University of Utah’ta finans ve işletme eğitimi alan Jilda Bal, iş yaşamına Amerika’nın Utah eyaletinde ACC Capital Corporation’da krediler bölümünde başladı. Türkiye’de ise finans sektöründe Volvo Group bünyesinde krediler, satış ve pazarlama bölümlerinde, Aklease şirketinde iş geliştirme ve pazarlama departmanında görev aldı. Manpower İnsan Kaynakları’nda şube müdürlüğü yaptı. Yurtiçi ve uluslararası 20 yıllık deneyiminin ardından İK danışmanlığı alanındaki ihtiyaçları görerek Gilda&Partners’ı kurdu. Üst ve orta düzey yönetici işe alımlarında geleneksel kodları kırmayı, yeni nesil ve butik bir yaklaşım geliştirmeyi hedefledi. Tüm süreçleri birebir yönettiği bir iş modeli geliştirdi. Triatlon, maraton, dayanıklılık sporları özel ilgi alanlarıdır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mission News Theme by Compete Themes.