Hızlı büyümesini pandemiyle zirveye taşıyan e-ticaret, 400 milyar TL işlem hacmine ulaştı. E-ticaretin bu gelişiminde en büyük rol online alışverişteki kolaylık ve yeni nesil hızlı teslimat altyapısında. Araştırmalar tüketicinin mağazaya gitmek yerine online alışverişe her geçen gün daha çok yöneldiğini ortaya koyuyor. Online alışverişte yüzde 85’lik artış ile birlikte teslimat süreleri de yeni nesil hızlı teslimat teknolojileri sayesinde beş günden iki güne kadar indi.
Covid-19 pandemisi öncesinde yüzde 30’ları aşan büyümesini ikiye katlayan e-ticaret sektörü 2021 yılını 400 milyar liralık rekor bir rakamla kapattı. Bu yükselişte tüketicinin e-ticarete artan güveni kadar hızın da oldukça fazla etkisi var. Sektörel araştırmalara göre tüketiciler fiziksel alışveriş için endişeli. Online alışverişlerin teslimatında 2017 yılında ortalama süre beş günken, bugün bu süre yeni nesil hızlı teslimat teknolojileri ile ortalama iki güne kadar indi.
Hız ve Teslimatta Hizmet Kalitesi en önemli kriter oldu
E-ticaret sektöründe teslimatı hıza ve kaliteye kavuşturan şirket PackUpp’ın Kurucu Ortağı ve COO’su Rıdvan Göçemen, değişen tüketici taleplerini karşılamak için firmaların hızı ve hizmet kalitesini önceliklerine aldıklarını söyledi. Göçemen, “Tüketicinin satın alma kararını fiyattan sonra etkileyen en önemli iki kriter ürünlerin kısa sürede tüketiciye ulaşması ve teslimatta edindiği müşteri memnuniyeti deneyimi oldu. Evde kaldıkları dönemde online alışveriş yapan tüketiciler için ertesi gün ya da aynı gün teslimat hizmeti, bir ürünün birden fazla sitede bulunduğunda alışveriş yapılacak e-ticaret sitesinin tercih edilmesinde en önemli kriter oldu. Teslimatta hızı sağlayamayan şirketler, pandemi döneminde anlık yükseliş yaşasa da müşteri memnuniyeti sağlanmadığında pazardaki payını zaman içinde kaybediyor. Müşteri artık sadece ürünü değil, ürünle birlikte mükemmel ve dijital bir teslimat deneyimi istiyor” dedi.
E-ticarette sepet yüzde 60 büyüdü
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği’nin (ETİD) açıkladığı verilere de değinen Göçemen, “PackUpp olarak üyesi olduğumuz sektördeki en saygın derneklerden ETİD verileri de bu trendi doğruluyor. Koronavirüs salgınının da etkisiyle, 2020 yılında online alışveriş harcamaları geçen yıla göre yüzde 85 büyüdü. Sipariş başına ortalama ürün sayısı ise yüzde 60 oranında arttı. ETİD tarafından açıklanan son verilerde ise 2021 yılında online alışveriş harcamaları 400 milyar TL’lik işlem hacmine ulaştı. E-ticaret sektörünün 2022 hedefi ise yüzde 40 büyüme ile 560 milyar TL. Pandeminin etkisinin devam edeceği 2022 yılında sadece ürün değil teslimat noktasında da kriterler yeniden belirlendi” dedi.
Üç haneli büyüyen sektörler var
Ticaret Bakanlığı verilerine göre tüm sektörlerde hızlı bir büyüme olduğunun da altını çizen Göçemen, “Giyim, ayakkabı ve aksesuarda yüzde 39, elektronik eşyada yüzde 56, yeme-içmede yüzde 62, mobilya ve dekorasyonda yüzde 104 ve gıda-süpermarket harcamalarında yüzde 279’luk bir artış olduğunu görüyoruz. Biz de tüm online satış yapılan sektörlerde hızlı teslimat hizmeti sağlıyor, dağıtım sürecinde kendi yazılım ve algoritmalarımızla teslimatlarda üç farklı seçenek sunuyoruz. E-ticaret firmalarına Sonraki-Gün, Aynı-Gün ve 3 Saatte Ekspres teslimat olmak üzere farklı teslimat imkânlarıı sağlıyoruz. Böylece bir firmanın ihtiyaç duyacağı tüm teslimat ihtiyaçlarına cevap verebiliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“Teknoloji ve Hızlı teslimat tüketici sadakatini kazanıyor”
“Teknoloji ve hizmet kalitesini hızla bir araya getirebilen şirketler tüketici sadakatini kazanmayı başardı.” diyen Göçemen sözlerine şu şekilde devam etti: “PackUpp olarak pandemi öncesinde de tüketicinin hızlı teslimat konusundaki talebini görerek sektöre yeni nesil teknolojik teslimat şirketi olarak giriş yaptık. Hızlı yükselişimizi pandemi döneminde sürdürdük. Türk mühendisler tarafından geliştirilen yerli yazılımımızla teslimat sürecinin tüm aşamalarını dijitalleştirdik ve tüketicinin bu ihtiyaçlarını yüzde 100’e yakın memnuniyet oranıyla karşılıyoruz. “Paketi Haritadan Canlı İzleme” ve paket sahibi evde yoksa “Komşuma Bırak” seçeneği ile alıcının paketinin adresine yakın noktaya bırakılmasını sağlayarak süreci de şeffaflaştırdık. Teslimat sonrası “Puanlama ve Yorum Yapma” özellikleriyle de tüketicilerin aldıkları hizmeti değerlendirmesini ve yorumlamasını sağladık. E-ticaret teslimatında en iyi teknoloji, hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyetini sunmaya devam edeceğiz.”
PackUpp Hakkında
2019 yılında Semih Emre Özcan ve Rıdvan Göçemen tarafından tamamen yerli yazılımla ve e-ticarette paket teslimatı özelinde son teknolojiyle kurulan PackUpp yeni nesil bir “Fast Delivery” teknoloji şirketidir. Teslimat sürecindeki tüm aşamaları dijitalleştiren PackUpp, kurumsal firmalara ve e-ticaret sitelerine “Sonraki-Gün Teslimat” ve “Aynı-Gün Teslimat” hizmeti sunuyor. Firmalara özel “White Label” saha ekipleri de kurabilen PackUpp, firmaların motorlu ve araçlı saha operasyon ekiplerini kararken aynı zamanda e-ticaret paket teslimatına özel son teknoloji sistem altyapısı da sağlıyor. İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli’nde hizmet veren PackUpp, Samsung, Dyson, CarrefourSA, Unilever, Decathlon, Godiva, Skechers, Barbour, Columbia, Disney, Fox Media, Asics gibi global markalarla ve Eren Perakende, Karaca Züccaciye, Jumbo, Kaft, Karaca Home, Reis Kuyumculuk, Emsan, Homend, Damat, HD döner ve Pidem, Köfteci Yusuf gibi ulusal markalarla çalışmaya devam ediyor. Teslimat sürecinde “Paketi Haritadan Canlı İzleme” ve alıcıya adres değişikliği alternatifi sunan “Komşuma Bırak” özelliklerine sahip PackUpp, teslimat sonrası alıcılar tarafından gerçekleştirilen memnuniyet anketi sonuçlarıyla da %99’un üzerinde müşteri memnuniyeti oranına sahip.
İlk yorum yapan siz olun